Saya seorang cikgu, masa mula-mula umumkan sekolah tutup saya memang berkira-kira fikir nak balik kampung atau tidak

Assalamualaikum dan Salam sejahtera kepada semua pembaca. Sebelum ni, saya selalu baca confession kat sini. Harini terasa nak menulis sebab ada perkara yang ingin diluahkan (sebab baru baca status seseorang di FB tersa sayu di hati).

Saya seorang guru yang bekerja di selatan tanah air, dah berkahwin, ada seorang anak lelaki, ber PJJ dengan suami hampir 5 tahun di pantai timur.

Suami yang jaga anak di kampung sebab keluarga kami semua ada kat sana. Senang kalau nak minta tolong keluarga sama-sama uruskan kebajikan anak katanya. Suami baik rumah tangga kami tiada masalah.

Cuma saya saja yang ada masalah ‘homesick’ dekat keluarga. Dan sejak sekolah tutup ni kesihatan mental saya rasanya makin merosot. Kalau dulu bolehlah pergi sekolah, masuk kelas mengajar, gelak-gelak dengan diorang, tanda buku, key in tu key in ni.

Last sekali, balik rumah terus collapse tidur keletihan. Hujung minggu, boleh keluar jalan-jalan, me time makan tu makan ni. Itulah cara saya ubat kerinduan pada suami dan anak. But now, i’m very lonely.

Saya tahu saya patut bersyukur masih lagi punya kerja tetap sedangkan orang lain lagi teruk diuji. Ya, saya akui dugaan orang lagi hebat daripada saya. Tapi itu tak bermakna dugaan saya ini tiada nilainya sebab saya yang merasa sakitnya berseorangan berada di perantauan.

Saya boleh dikatakan cikgu yang agak aktif. Saya suka mengajar, saya suka ke sekolah, saya suka pelajar-pelajar saya.

Tapi sejak BDR ni dapat bersemuka dengan mereka secara ‘online’ saja itu pun bukan setiap hari sebab kena kongsi dengan guru-guru lain. Saya rasa hidup saya makin kosong dekat sini.

Setiap hari, lepas siapkan semua kerja berkaitan sekolah, saya layan Netflix, scroll FB (ini salah satu punca rasa kosong itu makin menebal).

Masa awal-awal diumumkan sekolah tutup, saya ada berkira-kira nak balik kampung tapi terpaksa batalkan hasrat sebab ada dua pihak yang menghalang saya berbuat demikian. 1) pentadbir 2) rakyat negeri asal saya sendiri.

Mengikut surat KPM, memang saya tak layak untuk pulang ke kampung sebab perlu berada di stesen masing-masing. Tapi, kesunyian tu hanya Tuhan saja yang tahu. Lepas kelas online, buat laporan mengajar, check kerja pelajar. Ulang setiap hari sampai dah naik muak.

Saya tengok dinding cicak tengok saya. Saya tak tahan saya minta budi bicara pengetua untuk balik teruskan BDR di kampung. Pengetua tak bagi. Siap suruh share live location setiap hari untuk pastikan kami tak cabut lari.

Saya memang faham tindakan mereka tapi tak ada ke belas daripada mereka terhadap kami yang kampung jauh ni?

Kebanyakan mereka dah memang berasal daripada sini jadi hidup dah lengkap keluarga mereka semua berada di sini jadi tiada masalah bagi mereka kalau terpaksa duduk rumah.

Saya yang duduk seorang ni mati kutu jadinya. Bila bukak FB, nampak status kawan saya yang memang dah dapat pindah balik negeri kami marahkan perantau yang pulang ke kampung punca kenaikan kes baru di negeri itu.

Ya, mereka salah. Tapi, tak perlulah hina kami ni sebagai pembawa bala. Masa dia masih berpjj dengan suaminya dulu, hari-hari meroyan kat FB tentang masalah dia kita tak cakap apa pun. Tetiba bila dah dapat balik kampung jadi lupa diri pulak.

Dugaan ini juga buat saya tabik spring dengan frontliners terutamanya askar-askar yang jarang sekali dapat balik jumpa keluarga. Anda memang hebat.

Saya tak kuat seperti kalian. Saya rapuh. Saya tak minta banyak. Saya cuma perlukan doa daripada kalian semua untuk terus kuat berada di sini.

Doakan saya jangan jadi gila dah la. Kepada mereka yang selalu buat status FB, tolonglah jaga kata-kata yang anda share sebab little did you know golongan hati tisu macam saya memang akan rasa lagi down..

Bersukurlah dengan nikmat yang kamu semua dapat. Kalau anda rasa tak setuju dengan tindakan sesetengah orang, muhasabah diri supaya kalian tak diuji seperti mereka dan berlapang dadalah dalam memberi komen sebab penerimaan dan tahap kesihatan mental setiap orang tu berbeza.

– Cikgu A (Bukan nama sebenar)