Aku pmpuan yg makan byk dan sgt sukakn nasi. Masa 1st date bf order satu makanan utk kongsi, terkelu bf bila aku ckp kita bayar asing jela

Gambar sekadar hiasan. Hi semua, Assalamualaikum. Namaku Dimsum. Seorang perempuan 20-an, yang sangat suka makan dalam kuantiti yang banyak. Aku tahu ramai je manusia dalam dunia ni suka makan, tapi aku nak cerita pasal suka makan banyak. Aku sebenarnya takde la makan banyak macam Isaac Osman makan tu. Kau gile ke. Tapi kuantiti aku makan tu, agak banyak la compared dengan majoriti perempuan yang aku kenal.

Kadang dua tiga bungkus nasik lemak, bergantung saiz dan tahap kesedapan. Roti canai sekeping je, sebab aku tak suka. Weh tak suka pun habis gak sekeping tau. Senang cerita, aku perempuan yang makan gaaya lelaki normal makan.

Satu benda pasal aku, aku sangat suka nasik. Daripada kecik lagi, aku disuapkan nasik. Aku terbiasa mencari nasik bila aku lapar. Ub4t kepada lapar adalah nasik, bagi aku.

Jadi kantin sepanjang sekolah rendah, sekolah menengah, memang itulah destinasiku. Mencari nasik lemak atau nasik berlauk atau nasik goreng. Of course, koperasi bukan tempat favourite aku sebab jajan tak mengenyangkan.

Dah lah mahal, telan sekali dah hilang, dah tu siapa nak hilangkan kelaparan aku ni?? Coklat RM1.50 boleh dapat sepinggan nasi lemak lengkap sambal merecik ikan bilis garing plus telur rebus sebelah tau.

Tapi kawan-kawan aku suka benda camtu. Alah, perempuan kan suka desserts. Coklat, aiskrim, kek, muffin, roti, segala benda alah tu.

Bila aku masuk uni, aku terasa asing sikit la. Waktu bebudak dulu, kisah pulak aku kan. Kawan-kawan uni semua pandai melawa, bercontact lens, berfesyen, hijabista, bermekap bagai. Aku biasa-biasa saja.

Fokusku lebih kepada how to survive uni life and of course, enjoy what I love most, which is eating. Kau bayangkan, aku pergi makan dengan kawan aku, nasik aku segunung, diorang punya satu senduk je. Tu pun tak habis…. Yaa Rabbi.

Kadang-kadang aku geram jugak bila orang makan tak habis ni. Tinggal lagi dua suap pun tak boleh nak habiskan?? Lepas tu, diorang akan suruh aku habiskan. Kapasiti aku besar, katanya.

Aku tak terasa pun. Tapi aku tak suka. Ibarat aku dah mencapai satu tahap kenyang abadi, pastu ditonyoh lagi masuk perut. Turn off la orang cakap.

Padahal bukan aku yang makan tak habis. Aku selalu ambik makanan ikut kemampuan perut aku, pastu pinggan aku akan licinkan hingga tiada sebutir pun benda boleh makan akan ada atas pinggan.

Ibaratnya, kutip semua barakah pada rezeki tu. Kalau tengok daripada jauh, macam pinggan baru lagi tau. Punya lah bersih.

Sebab tu aku senang hati tengok kawan yang sedar diri dia makan sikit, jadi dia mintak nasik separuh lauk separuh dan sanggup bayar pada harga asal. Sebab aku jarang lah mintak separuh haha. Tabik lah sebab fikir untuk tak membazir.

Korang tahu, aku pernah keluar makan dengan boyfriend (now ex) aku time awal2 kenal dulu. Ex aku nak order satu je makanan. Satu sebab mahal la weh satu pinggan RM20+.

Student mana ada duit. Jadi dia pun cakap la ayat drama tu, “kita order satu je lah eh lagipun awak mesti makan sikit je kan? Nanti saya jugak kena habiskan”.

Respons aku, LAWAK KE DER. Aku cakap, “takpe, makanan saya, biar saya bayar sendiri. Awak beli je apa awak nak tapi awak pun bayar sendiri la”. First date— nak control ayu? Perut aku jauh lebih penting pada aku.

Aku tengok jugak dia tengok aku makan, mungkin dia ingat aku nak pass kat dia pinggan aku, tapi sekali lagi dia angkat muka pandang aku, eh dah licin?? Aku siap ajak pergi kedai tomyam untuk lagi seround.

Sejak tu, kami makan kedai murah saja asalkan dapat makan banyak. HAHAHA. Kekal lama la jugak, 4 tahun, lepas tu masing2 went separate ways. Bukan jodoh.

Now, bila aku dah kerja, dan still single, aku masih teruskan habit aku ni. Yelah, tak payah please sesapa, duit pun ada, aku makan je apa aku nak makan, cuma satu aku jaga— air manis. Aku memang tak sentuh air manis.

Kena lah balancekan dengan habit makan banyak aku tu kan. Aku pun rajin workout, so walaupun sejak PKP ni aku hampir nak overweight, tapi alhamdulillah masih normal dan sihat.

Aku jugak selalu check bl0od pressure and heart rate, semata-mata sebab aku risau aku makan banyak dan aku tak boleh hentikan.

Satu lagi sebab aku makan banyak ni, mungkin sebab hidup aku dikelilingi lelaki. Kau tahu lah lelaki makan macam mana. Aku jadi senang hati bila aku makan dengan lelaki, tapi gelisah bila aku makan dengan perempuan.

Sebab aku nampak macam pelahap bila dengan perempuan. Dengan lelaki, diorang DOUBLE PELAHAP so aku nampak normal HAHAHA.

Korang ada tak kawan-kawan yang macam aku? Yang jenis makan banyak jugak? Tapi itulah tu. Kami makan, kami happy. Korang pun tak tergamak nak tegur kan? Haha.

Aku buat confession ni suka-suka je nak tengok pendapat korang. Korang rasa okay ke perempuan makan banyak, makan bertambah?

Molek ke? Sopan ke? Mak mertua tengok rasa nak penampo tak? Yang lelaki pulak, korang okay ke berpasaangan dengan perempuan makan banyak ni?

Korang kena ingat, memilih perempuan begini bererti dah takde dah adegan sweet habiskan makanan girlfriend/ isteri tau, girlfriend/ isteri kau pun lapar okay.

And of course, no offense, dekat orang yang makan sikit dan orang yang suka makan banyak jenis tapi sentuh sikit-sikit je. Aku ada ramai kawan macam ni. Takde pulak aku sound diorang. Bukan diorang pakai duit aku, so suka hati lah.

Cuma bila ada pembaziran berlaku, memang aku straight angkat tangan berdoa depan diorang je la mintak ampun kat Allah SWT sebab membazir.

Aku faham, ada banyak jenis eating pattern. Sebagaimana aku harap korang faham aku, aku pun faham je korang. So chill je okay. Serabut kepala dengan kerja jadi saja nak discuss benda remeh-temeh macam ni.

Tak tapi sekarang ni tak settle lagi niiii. SALAH KE PEREMPUAN MAKAN BANYAK?