Mak mentua tak bagi kakak hamil kerana perbezaan taraf,lepas dapat cucu lain pula jadinya

Gambar sekadar hiasan. Assalamualikum semua raeders.Aku nak story pasal hidup abang sulung aku.Tak sangka kisah Cinderella moden berlaku dalam keluarga aku.

Abang Long aku dah kahwin .Keluarga aku Alhamdulillah boleh dikatakan hidup senang ,dan kami ni keturunan syed sharifah.

dan atas alasan keturunan lah mak aku tak boleh terima akak ipar iaitu isteri abg long.

Mak aku menentang keras2 masa abg long suarakan hasrat nak menikah dgn akak ipar.mak aku kata nak menikah boleh tp cari yg sama taraf ,nanti malu kalau sedara mara tahu kalau menikah dgn org biasa2 je.

Masa tu abg long tetap pujuk mak untuk setuju dgn pilihan dia,tp mak aku memang tak izinkan lah.

Last2 dorang putus tp lps putus tu dekat 4 thn jugak lh abg long tak kahwin ,tak de kek4sih even mak aku kenalkan dgn anak kawan dia.

Lps tu mak aku ckp takpelah kalau abg long nak menikah jugak dengan budak kg tu ,menikahlah tp kena duduk sekali lps kawin.

Lps tu abg long pujuklah akak ipar sebab masa ni masing2 takde sape2 kan.so kahwin lah mereka dan bermulalah Cinderella moden bila abg long aku kena on call ,abg long doctor .

malam tu dia terpaksa on call,ni tak silap aku pkul 10 mlm.ni baru 3 minggu lps dorang kahwin.

Aku tgh tgk tv ,sekali aku dgr mak aku bising2 ketuk pintu bilik abg aku.logiklah time tu dah nak tdoe kan,memanglah akak ipar dah masok bilik lps dia kemas2 dapur.

Mak aku marah2 katanya ko ingat ko tuan puteri dalam rumah aku,nak senang lena ?ko pergi kemas kat luar,lap perabot semua.

Aku memang terkejut ,terus aku pergi kat mak aku dan ak cube pertahankan akak ipar tp sekali2 aku kena tibai kat mak .

Mak suruh aku masok bilik jgn keluar.Lps tu ak terus call abg aku ckp akak ipar kena buat semua dengan time mlm2 mcm ni.

Abg aku terus emergency balik tp masa abg aku sampai mak aku dgr je kereta abg kat luar terus dia suruh akak ipar msk bilik.jgn keluar.

MAsa tu mcm2 ak dgr mak aku ckp,dia saja je mintak tolong akak ipar kemas2 rumah ..bkn berat pom takat lap2 perabot,sapu debu2.

Akak ipar jenis tak berani nak melawan,dengan aku lah dia luahkan segalanya.

Aku dh cube bg pendapat kat abg aku pindah rumah tp kak ipar aku ckp kalau mereka pindah ,lagilah mak akan benci dia dan tak akan terima dia sampai bila2.

Abg aku jenis kerja memang tak tentu,weekend pom kdg2 kena kerja.

Mak tahap benci kat akak ipar sampai dia taknak cucu dr akak ipar.Masa akak ipar pregnant,masa tu aku terpaksa kerja jauh outstation dan abg aku kerja 2 hr xdpt balik rumah sebab on call.

Mak paksa akak ipar buat kerja rumah,dr mop lantai,jemur baju,masak .apatah lagi masa tu dia alahan,kemuncak nya akak ipar keguguran.Masa nilah abg aku betul2 tak dapat terima dan terus pindah rumah.

Abg aku pernah suruh akak ipar ,kalau takde org kat rumah,keluar je g mana2 atau kerja je semula ,

tp akak plak memang masa tu nak ambil hati mak aku.Dia ingat kalau dia stay sekali dan tolong2 buat kerja,mak akan terima.

Sekarng dah 5 tahun abg long pindah ,weekend dorang balk jenguk kami kat rumah .Abg long dah ada sorang anak,tahu plak mak aku nak main cucu.

masa akak ipar pregnant dibuatnya ggur sebab aku pernah dgr mak ckp ‘aku takkan bagi ko mengandung anak fikri.ko tu tak layak dgn anak aku’.

Aku tahu mak aku sebenarnya tak berniat mcm tu tp sebab nak jaga standart ,mak jadik mcm ni,Sampai sekarang akak ipar cube berbaik dgn mak,tp mak buat tak tahu je.

Kalau abg long dtg,mak beria2 borak ngn abg long, main2 dgn anak abg long tp dgn akak ipar mak pandang pom tak nak.

Aku pulak memang awal2 mak dh kasik warning menikah dgn setaraf.mungkin sebab alasan takot aku menikah dgn org biasa,mak jodohkan aku dgn anak kenalan dia.

Tp oky lah aku terima je .kdg2 kaku kesian kat mak,aku sentiasa doakan mak akan berubah.

Kalau aku cerita kebaikan akak ipar mesti mak akan marah2 dan ckp aku tak faham ,ape yg dia buat untuk kebaikan abg long.

untuk akak ipar aku,sabarlah kak,insyaAlalh moga satu hr mak akan terbukak hati terima akak.