Seawal umur 35 tahun saya terpaksa membuang puncak kewanitaan setiap wanita. Sy x akn ada anak dan kekal manndul

Foto sekadar hiasan. Cerita ini berkisarkan kisah benar yang berlaku. Bermula pada bulan 6 sewaktu c0vid masih menggilaa, saya mengalami kitaran haid yang panjang iaitu kira-kira 2 minggu.

Saya sebagai perawat kesihatan percaya ini adalah tanda-tanda awal yang menandakan 0rgan rahim saya tidak sihat. Saya tidak menunggu lama dan terus mendapatkan rawatan awal dari pakar ob/gyn.

Scan dibuat, hanya terdapat 2.5cm fibroid, tetapi ia dikhabarkan tidak menganggu kitaran haaid saya.

Mungkin h0rmone saya sedikit terganggu akibat c0vid melanda. Saya dibekalkan dengan ubat provera dan dinasihatkan makan dalam tempoh 3 cycyle.

Saya monitor setiap kali cycle dan catitkan didalam kalender, tetapi tiada tanda-tanda cycle haaid saya akan kembali normal.

Setiap temujanji saya datang dengan patuh, setiap kali temujanji dose ub4t akan berubah sehinggalah haaid saya turun berketul-ketul dan menyebabkan haemoglobin saya turun mendadak.

Dr telah melakukan pelbagai rawatan termasuk h0rmon level, thyroid funtion test, hsg, fbc dan lain2.

ub4t ub4tan sering kali bertukar setiap kali datang temujanji.

Dalam tempoh itu saya tidak lagi dapat membezakan drah haiid dan istihadah kerana kucar kacirnya kitaran haiid saya.

Mengambil keputusan mazhab syafie saya meneruskan solat seperti biasa dan menyucikan diri setiap kali ingin solat.

Bertapa susah dan sukarnya dalam keadaan begitu beberapa bulan hanya Allah sahaja yang tahu.

Pada bulan 10 tiada tanda2 haid akan berhenti, saya mengambil keputusan beralih kepada pakar yang lain untuk second opinion.

Keputusan scan amat memeranjatkan saya, fibroid sudah membesar 8cm didalam dinding rahim.

Doktor mencadangkan pembed4han buang rahim kerana tiada pilihan lain kerana fibroid berada didalam dinding rahim. Tiada lagi pilihan kedua bagi saya.

Saya mengambil masa bertenang, memikirkan baik buruk, tetapi dengan kuasa Allah saya tumpah drah dengan banyak, dan saya dikejarkan ke h0spital.

Didalam keadaan lemah dan skit, saya setuju melakukan procedure DD+C. Lakukan apa saja asalkan pendrahan dapat berhenti.

Saya boleh mat1 akibat pendrahan tidak terkawal daripada fibroid itu sendiri.

Setelah sedar, barulah Dr menerangkan saya telah menjalani procedure cuci rahim seperti wanita2 kegugguran. Biopsy dinding rahim diambil untuk diperiksa.

Rahim saya juga dimasukkan MIRENA satu alat pencegahan kehamilan yang juga alat untuk menipiskan dinding rahim/ mengawal pendrahan dan akhir sekali Dr telah menyuntik Zoladex.

Ubat untuk menghentikan h0rmon saya yang memberikan kesan menopuse sementara.

Selagi tubuh badan saya masih mengeluarkan h0rmon, selagi itulah ovulasi akan berlaku,

Dan dinding rahim akan luruh sebagai haid dan selama itu saya akan mengalami pendrahan. Secara zahirnya saya telah diinduce menapouse.

Saya diberi cuti skit selama 2 minggu. Walaupun saya perawat kesihatan saya juga berpantang seperti orang yang keguguran.

Malangnya 5 hari selepas itu saya dikejarkan ke h0spital akibat skit kuat pada abdomen. Terasa skit pada skala tertinggi dari semua skala keskitan.

Dr juga terkejut dengan keadaan saya dan dikejarkan ke labour room serta merta. Disana saya diberi ubat tahan s4kit dan ub4t tidur.

Apa yang saya dengar sayup2 hanya lah scan iud, readjust iud dan saya mula tidur.

Sesudah sedar, saya melihat Dr dihadapan saya… tersenyum pahit. Menerangkan sedikit sebanyak dan mencadangkan pembuangan rahim.

Rahim saya sudah r0sak akibat adenomyosis. Beliau tidak memaksa saya. Cuma memberikan kata2 semangat agar saya kuat dan sabar.

Beliau memberikan jangka masa hanya 6 bulan, berikutan injection zoladex hanya untuk 6 bulan, selepas pada itu dia pasti saya akan kembali mengalami pendrahan.

Setelah kembali kerumah, pendrahan masih ada tetapi berkurangan tetapi diuji dengan kes4kitan yang amat dasyat.

Saya terpaksa mengambil opiods untuk melegakan kes4kitan. Setiap kali s4kit terasa ajall menghampiri saya.

Setelah beberapa kali mengalami episode pendrahan dan s4kit tiada henti, saya setelah habis ikhtiar melakukan istikharah walaupun jawapannya saya telah tahu dari awal lagi.

Saya berdoa untuk diberikan kekuatan hati dalam memilih jalan yang tepat dan akhirnya saya mengambil keputusan untuk melepaskan rahim saya pergi kerana ia telah menganggu fungsi tubuh badan, emosi dan ment4l saya.

Saya tidak mampu pertahankan sesuatu yang telah rosak. Sesungguhnya masanya telah tiba..

Saya dengan redha hati dan lapang dada menandatangani keputusan untuk buang rahim. Membuang puncak kewanitaan setiap wanita. Alhamdulillah pembed4han berjalan lancar.

Saya dimasukkan 3 beg drah bagi menggantikan drah yang hilang. Setelah 4 hari berada dihspital saya akhirnya dibenarkan pulang.

Luk4 pembed4han seperti c-section sahaja.. bezanya saya tidak dapat melahirkan anak dan tidak akan haiid lagi.

Inilah kisah saya bertarung dengan penykit kebanyakkan wanita masa kini. Hanya beberapa bulan s4kit, saya telah kehilangan rahim.

Buat para remaja dan wanita diluar sana jika tubuh badan s4kit, itu menandakan tubuh perlukn rawatan.

Manusia bukanlah robot untuk menahan kes4kitan. Dapatkan rawatan seawal mungkin. Kami di KKM sentiasa mengalukn kedatangan anda.

Jika mempunyai insuran perubatan dapatkan rawatan dan scan dimana2 hspital swasta seawal mungkin.

Period berpanjangan, drah yang turun berketul2, senggugut yang teruk bukanlah perkara normal pada tubuh badan wanita.

Ia memberi tanda organ rahim anda sedang s4kit. Jika perlu makan ubat, makanlah jangan takut buah pinggang akan rosak seperti yang dimomokkan.

Jika perlu di operate, teruslah kehspital, para Dr di Malaysia antara yang terbaik.

Jika perlu beberapa pandangan tentang masalah kesihatan anda carilah orang yang arif pada ilmunya.

Saya antara hamba Allah yang diuji, biarpun mempunyai pengetahuan, kemudahan dalam bidang perubatan tetapi saya hanyalah hamba yang kerdil, setelah pelbagai usaha dan doa rahim saya diangkat seawal umur saya 35 tahun, masih belum berkahwin dan dipuncak kerjaya.

Tiada kesal, hati sudah redha dan kini saya kian sihat. Perjalanan hidup yang singkat..