Aku berpantang sendiri, anak meragam plk. Bila suami balik kerja, rumah bersepah dia boleh maaki aku. Siap bandingkan2 ak plk

Foto sekadar hiasan.Salam min. minta tolong hide profile ye. Harini nak masuk hari ke-3 aku dekat rumah mak aku. aku ada dua orang anak. sorang laki umur 2 tahun dan lagi seorang baru sebulan.

kisah bila kami bergduh yang aku sendiri tak tahu ape salah aku. aku cuma rasa dah penat. rasa kosong. rasa mals nak amik tahu apa-apa lagi.

Genap sebulan pantang, anak aku mungkin beralih bulan. die mula meragam, haritu die tak nak tidur. tidur pun kejap dlm 20 mnit terjaga.

lepastu terkebil mata lama pulaktu. nak didukung. dipluk je. biasa hari lain ok je tak ade masalah pun. aku nak buat ape pun tak sempat, makan ke mana mandi ke mana rumah mmg masatu kembor dah.

Aku pantang sendiri. dalam pantang tak pantang sama je. aku kemas aku mop rumah aku jaga anak sulung aku, masa laki aku pergi keja.

aku bagi makan aku tidurkan dua-dua. dengan anak sulung aku yang lasak, kadang die bising anak aku yang kecik bnggun. aku susah sorang-sorang takde sape nampak takde sape kisah.

Yang tahu aku suri rumah. haa hadaplah kau smuaa tu. aku penat. ment4l fizikal aku rasa tenat. tapi aku masih bole sabar dan tahan.

kisah nye masa anak aku meragam sebulan tu rumah pun aku tak sempat kemas. anak aku meragam aku pujuk aku hadap seorang dkt rumah. aku da wasap aku bagithu dah masatu anak dia meragam.

Balik tu die boleh tanya rumah tak kemas ke. boleh je kan letak bawah kemas rumah. anak aku menyusu bdan, mmg masatu aku ingat lepastu baru aku kemas.

tapi badan aku penat bdn aku skit sgt haritu. aku biarkan dlu. esoknye, aku bnggun mandikan anak aku yang kecik dn lepastu bru aku ingt nk kemas.

Rumah tu memang tengah bersepah. tak aku sentuh gitu la. macam aku ni takde keje hari-hari tak buat ape. aku gduh.

Masa tu first time aku kene lempang oleh dia sedangkan aku tengah duduk gendong anak aku tido lepastu aku nangis dan aku jerit macm orang gile dua tiga kali aku tarik rambut aku. aku jerit suruh die

tiba-tiba 1 badan aku rasa krem. rasa menggigil. sejukk. aku nangis. ment4l fizikal aku skit. jari aku rasa melekat tak bole gerak.

lempang pun sbb aku diam. aku tak jawab tak cakap apa masa die tanya masa dia m4ki dia h3rdik aku. bayangkan klau aku balas2? aku kene m4ki kene h3rdik.

kata aku buat alasan, mentang-mentang mnyusu bdan takkan nk melekat je dengan anak tu smpai rumah pun tak boleh kemas .

aku kene banding dengan kawan die punya bini , orang tu anak 3 elok je. aku baru dua orang tak boleh jaga.

siap kata takkan smua nak harap dia dia jaga anak die keje die cri duit abes aku jadi mak jadi bini ni buat ape.

Dan bnyak lagi bla blaa blaa… menangis aku. tiap kata-kata die smua aku rasa macam kene hiris. belum lagi bab kawan, pergi bercuti mana smua nak angkut kawan die.

laki perempuan angkutttt. alasan dia nt mriah sikit ramai2. alasan die nt ad orang bole tgok2 kan anak aku. aku ?

aku tahu aku takde kawan. kdg aku cuma nak masa dgn kluarga aku sndiri tapii aku tak dpt. skrg aku taknk apa apa dah…

Sekarang aku da malas nak cakap ape2. aku da block die dkt wasap, fb, ig. aku tak halang die nak jumpa anak die. aku tak sedih nangis pun aku dah tak rasa.

tiap kali aku ingt aku skit. Stress kadang aku rasa murung. aku pernah rasa nak ikat tudung buat tali panjang2 gantung dkt kipas.

Aku pernah rasa nak ke1ar diri aku. aku pernah amik 2 psau, tapi aku letak tepi aku. aku tak mampu buat. aku sayang anak2 aku.

struggle aku susah aku dkt rumah orang tak nmpak. bila aku rehat kejap orang kat aku pemalas tak buat ape. aku bagi anak aku mandi nk dieorang slesa. ku bagi anak aku makan tak nk die lapar.

Aku layn anak aku main2 walaupun masatu aku rasa nak baringg je. dalam pantang tak pantang sama je.

mngkin sbb da smnggu dua nmpak aku da kuat da bole urus diri sndiri. terus ingt aku da kuat. terus smua nk letak ats aku bila aku tak buat ment4l sndiri. sdgkan baru satu hri.

Sebelum2 ni hari2 aku buat aku kemas aku jaga anak aku utamakan orang lain diri aku sndiri aku letak akhir skli. tapi rupenye smua tu sia je.

sekarang aku cuma nak urus anak aku diri aku sndiri ckup. orang tak rasa macam mana rasa kadang2 nak gila dah dekat rumah.

Dengan terperap dengan mngadap bnde sama hari. bila rse macamtu cpt2 aku bukak orang baca al quran dkt tv. orang tak rasa apa aku rasa. sbbtu lebih baik aku diam , cakap bnyak pun tak guna. doakan aku kuat. ikutakan hati aku. aku nak fail cer4i.