Mak t1pu ayah prkara sebenar. Sejak mak dan kakak jatuh saakit layan 7 lelaki dlm rumah ak mula sedar dan takot

Foto sekadar hiasan. Baca perlahan lahan semoga dapat pengajaran dari kisah ini. Assalam semua pembaca, sekarang ni kecoh pula pasal perempuan mengadu letih sebab basuh pinggan kan?

Siap ada prang drama kat twitter. Ha meh abam nak cerita sikit. I grow up in a big family, however my mom & my sister are the only women.

Bayangkan, saya adik beradik 7 orang. 6 lelaki, 1 perempuan. Termasuk ayah saya, 7 lelaki in total. Akak saya pulak anak pertama, saya anak kedua.

Imagine how hard for my mom and my sister to take care for us (the men)? Kalau masa raya lagilah teruk, mak masak basuh pinggan semua. Akak lah jadi lelaki, angkat itu ini dan cuci tandas

We (men) often took women for granted. Saya pun pernah dulu masa tak matang, alah basuh pinggan je pun. Alah gosok baju je pun. Alah itu je pun.

Semua nak alah tapi saya tak nak buat sendiri sebabnya AKU LELAKI. Btw, my parents are both working parents & my sister is one year older than me.

Bermulanya macam ni masa saya 17 tahun, mak saya jatuh saakit secara tetiba (& it was worst) & saya sorang bawak dia pergi hspital.

Outside from the dctor’s room, saya overheard mak saya under stresss yang terok due to penat kerja office & home chores.

Tapi mak tipu kat ayah sbb kurang drah je. Tapi saya tau punca sebetulnya and still buat b0doh. Pastu akak lah sorg yg jaga kita semua dari memasak, basuh pinggan, baju, semualah.

Dan.. start situ jugak akak dpression, makan ub4t dpressed. Akak masa tu belajar kat ipta. Bayangkan, balik rumah nak jaga kitorang lagi.

Kitorang pulak b0doh betul, ego taknak buat apa apa sebab kitorang lelaki. Sampai satu masa, dia mungkin dah tak tahan.

Dia cakap kat saya, “kau tau tak perkara paling bahagia akak pernah buat apa?? Masa sem satu, akak wajib dok kolej. Akak jauh dari rumah ni.” sumpah it broke my heart. So much.

So one day, I took an initiative to do something before I lose my mom and my sister. Pelan pelan saya tolong kak saya basuh pinggan.

Seminggu lepas tu, saya sbg abang sulung kerahkan pulak adik2 lelaki saya. Suruh dorang iron baju sekolah sendiri, basuh baju sendiri.

Saya buat rule, clean up your own mess. Seminggu lepas tu, saya basuh pinggan dengan adik saya, saya tak suruh akak basuh sebab dia dah masak.

Mak dah rehat sepenuhnya, dia cuma kadang tu sapu rumah je. Seminggu demi seminggu saya berubah, dan ubahkan adik adik lelaki saya.

Alhamdulillah saya dah 21 sekarang, saya dan adik adik lelaki saya semua dah capable untk house chores (calon laki mithali). Siap masak lagi. Akak, saya dan dua org adik saya dah keluar dari rumah sbb sambung belajar.

Tapi tiga org adik saya masih lagi sekolah. Still mak tak perlu buat kerja rumah, adik saya lelaki tiga org tu urus semua.

Saya tak salahkan perempuan mengeluh basuh pinggan, sebab saya pun tahu macam mana penatnya kemas rumah. In this confession, I dont want to pick on gender equality or whatsoever.

But its about our conscience. Kau nak bini tak mengeluh buat kerja?? Kau kenalah jadi laki tak mengeluh kalau bini mintak tolong.

Belajar masak, belajar lipar baju. Perempuan yang ada dalam hidup kita ni bukan kuli kita. Agama ajar kita untuk memuliakan perempuan, tapi bila perempuan mengeluh sikit sbb penat basuh pinggan kita yang lelaki ni kemain suka sangat nak b4sh.

Padahal sbelum basuh pinggan entah berapa ribu kerja dah perempuan dah siapkan. Kita point out yg dorang tak buat je. Sory panjang berjela.