Suami aku punya masa silam. Aku kenal dia masa dia sudah mula berubah.Bilaaku saakit tak sangka dia sanggup buat benda tu

Gambar sekadar hiasan. Terima kasih kerana membaca artikel kami ini. Mohon kongsi jika bermanafaat dan mohon maaf jika ada tersilap dan salah.

Masa aku jatuh s4kit tu, mungkin aku tak dapat beri perhatian cukup kepada dia. Aku dapat tahu dia berhubung dengan sepupu aku. Dia masih layan aku dengan baik. Aku tak reti marah, aku cuma menangis.

Aku tahu ini semua salah aku kerana tak dapat bagi dia zuriat dalam masa sama aku masih dalam rawatan. Assalamualaikum semua.

Aku dan suami sudah 10 tahun berumahtangga, kami kahwin semasa berumur 26 tahun. Aku bekerja sebagai civil engineer dan dia pula seorang technician. Dia seorang yang soft spoken.

Aku pula jenis pendiam. Kami tiada anak, aku pernah keguguran sebanyak 3 kali. Keluarga mertua sangat baik. Cuma sejak 3 tahun lepas aku disahkan menghidap k4nser.

Aku seorang wanita yang pentingkan penampilan diri, mengamalkan gaya hidup sihat, selalu bersenam, kami jarang makan di luar, aku tetap akan masak untuk suami ku walau sibuk mana pun aku.

Kerap berjemaah untuk mengeratkan kasih sayang. Tapi sejak aku jatuh s4kit, aku tak mampu terima s4kit ku, aku banyak berem0si, kerap letih.

Sejak hari pertama buat kim0terapi, badan aku m4kin susut, rambut gugur, deria rasa berkurangan, aku d0wn, aku lupa menjaga kebajikan suami aku. Aku hanya terbaring.

Aku belum kuat nak terima ujian ini. Aku minta maaf pada suami aku. Dia kata dia memahami aku, dia mahu aku jadi kuat dan stabilkan em0si.

Aku bilang, kalau kita ada anak mesti dia tak kesunyian, dia hanya cakap “abang percaya peraturan Allah tu paling terbaik”.

Suami aku punya masa silam. Aku kenal dia masa dia sudah mula berubah. Bukan hak aku untuk menghukvm atau mengadili dia atas masa silam yang lepas.

Tapi.. Masa aku jatuh s4kit tu, mungkin aku tak dapat beri perhatian cukup kepada dia. Aku dapat tahu dia berhubung dengan sepupu aku.

Dia masih layan aku dengan baik. Dia kerap berjumpa wanita itu, mereka bercuti bersama, tidur di hotel mewah bersama – sama.

Suami aku bukan seorang yang berduit, rumah, kereta pun atas nama aku, kebanyakkan perbelanjaan aku yang keluarkan duit, tapi dia tak pernah culas bab nafkah.

Gaji dia digunakan untuk membayar bulanan bil, motor, beri duit kepada ibu bapa dan adik – adik yang masih belajar, dan juga nafkah aku, selebihnya dihabiskan untuk topup barang dapur. Jadi sepanjang mereka bersama, wanita itu berbelanja untuk dia.

Tidur di hotel mewah, makan mewah, shopping barang mahal, belikan gadget. Bila aku tanya barang siapa beli, dia jujur bagitahu wanita tu yang belanja.

Aku cuma mendiamkan diri. Aku tak reti marah, aku cuma menangis, aku tahu ini semua salah aku. Kerana tak dapat bagi dia zuriat dalam masa sama aku masih dalam rawatan.

Aku tak kuat macam orang lain semasa kim0 masih mampu bekerja dan melancong. Selepas tu dia jujur dia tidur dengan wanita tu. Aku bilang aku sudah lama tahu, tapi aku tak mampu untuk berbuat apa – apa.

Hati aku berbeIah bahagi. Aku lihat dia bahagia dengan wanita tu. Dia meminta maaf dan berjanji takkan ulang lagi.

Aku sem4kin pulih dan aku sudah kembali bekerja, sedaya upaya aku berikan perhatian, setiap hari aku masak dan berhias walaupun ada hari badan aku lelah sangat bila balik daripada kim0terapi.

Macam – macam aku buat untuk buat dia tak rasa sunyi. Dia pun m4kin gembira. Ku sangkakan panas sampai ke petang, rupanya hujan di tengah hari.

belakang aku dia masih jumpa wanita tu. Setiap hari minggu mereka akan check-in. Aku jumpa receipt hotel dekat email dia.

Aku berhubung dengan wanita itu, dia cakap dia tiada apa – apa dengan suami aku. Dia cakap hanya teman pergi makan dan jalan – jalan je.

Kalau lihat, memang wanita tersebut tidak nampak langsung seperti wanita yang akan tergamak mengkhian4ti kaumnya sendiri.

Wanita itu lebih cantik, mukanya ayu dan lembut, kata – katanya manis, pakaiannya menutup aur4t. Mungkin itu yang membuatkan suami aku kalah kepada n4fsu.

Dia minta maaf dan merayu tidak akan mengulangi. Malangnya sudah bertahun tahun begitu.

Akhirnya aku kuatkan hati, aku cuba tawarkan hati bila tiap kali dia memujuk, walau hati aku sebenarnya mahukan dia, tapi aku dah taknak tengok dia buat d0sa lagi, aku bilang pergiIah kahwin dengan wanita tu, lepaskan aku.

Dia cakap dia tak sayang dekat wanita tu. Akhirnya selepas abang aku berbincang dengan dia, barulah dia mahu lepaskan aku.

Dia menangis sepuasnya. Masa tu aku dah tiada air mata lagi. Aku cakap, lepasni jangan s4kiti hati wanita tu pula, sayangi dia, hargai dia.

Halalkan kasih sayang dan semua yang kau telah beri kepada aku. Maafkan kekurangan dan kesalahan aku semasa menjadi isteri kau ya.

Kau lelaki yang baik, cuma salah pilih jalan. Allah tahu betapa peritnya hidup selepas perpisahan, hidup terasa kosong. Separuh dari jiwaku pergi.

Tapi hati aku puas, aku tahu hanya dengan cara begini akan jadi pengajaran kepada dia dan diriku.

Aku sekarang adalah c4ncer surviv0r, aku sedang menyambung pelajaran di luar negara. Hati belum terbuka lagi untuk menerima sesiapa tapi hidupku lebih ceria kini.