Itulah permintaan terakhirnya yang aku tidak tunaikan langsung. Kakak terus merajuk pada malam tersebut

Baca perlahan-lahan dan ambillah Pengajaran apa yg pernah berlaku kepada saya ini. Jadikan ini sebagai panduan.

Assalamualaikum, terlebih dahulu biarlah aku memperkenalkan diri terlebih dahulu. Nama aku, Khamis dan aku mempunyai 6 adik beradik. Dan sekarang ini, adik beradik aku tinggal 4 orang sahaja dimana 2 daripadanya sudah meninggal dunia dan kedua duanya adalah perempuan.

Aku ada kisah suka dan duka yang hendak diceritakan tentang 2 orang bidadari yang telah meninggalkan kami semua..Tetapi untk hari ini, aku ingin menceritakan perihal seorang bidadari yang bagi aku tersangatlah istimewa di mata orang yang mengenalinya.

Pada hari khamis tanggal 28 Julai 2016, aku bersekolah seperti biasa. Berseronok bersama rakan rakan, belajar, dan sebagainya.

Tepat pada pukul 12;35 tengah hari, aku berada di makmal kimia di mana pada waktu itu aku sedang buat eksperimen di makmal tersebut. Tiba tiba, ada seorang junior aku mengetuk pintu dan memberi salam lalu memanggil aku.

“Khamis, mak kau datang nak jumpa kau”. Lalu, aku bergegas ke kantin untuk pergi berjumpa mak ketika itu.

Perasaan aku ketika itu sudah bercampur baur. ”Tak mungkin ada berita gembira, mesti ada sesuatu ni”. Ucap aku di dalam hati. Bila aku terlihat mak dari jauh, aku lihat matanya kemerahan seperti sedang menangis.

“Ah sudah”, aku sepertinya berdebar debar ketika berjalan menghampiri mak. Sedang aku berjalan menghampiri mak, terlihat adik aku juga berjalan ke arah yang sama menuju ke mak. Sesudah sampai, aku terus bertanya. ” Kenapa ni mak? Kenapa mak menangis? Kenpa?”.

Dengan penuh sugul, mak menjawab, “Kak ma dah tiada, kak irah dan kakak sedang k0ma bertarung nywa”. Untuk pengetahun pembaca, Kak ma dan kak irah adalah sepupu aku dan kakak adalah kakak aku sendiri. NoAku terus terduduk.

Terdiam apabila mak memberitahu berita yg sungguh mendukacitakan tidak disangka langsung. Hati ini sudah hancur, mataku merah dan tidak mampu menutur satu perkataan sekalipun. “AlIahuakbar, kenapa jadi macam ni mak?”. Lantas mak menjawab, “mereka lemas masa mandi di air terjun.

Kak ma, kak irah, kak ani dan kakak lemas masa mandi air terjun. Kak ma sudah tiada, kak irah dan kakak ketika itu kr1tikal dan kak ngah sempat diselamatkan oleh ayah long”. MasyaAlIah, aku sepertinya sudah hilang arah ketika itu. Lalu, mak menyuruh aku untuk masuk ke dalam kereta untuk bergegas ke hospital.

Hospital tersebut jauh dari tempat aku, memakan masa lebih kurang 1 jam 15 minit. Ketika dalam perjalanan untuk ke hospital, aku teringat kembali momen malam sebelum mereka memulakan percutian singkat iaitu pada isnin malam di rumah makcik aku di sebelah Pantai Timur.

“Asu, tolong buatkan air milo untuk kakak, milo nak tabur kat atas ye.” Mintanya. “Ahhh, buat lah sendiri, asu banyak kerja sekolah nak buat”. Tegasku.

Itulah permintaan terakhirnya yang aku tidak tunaikan langsung. Kakak terus merajuk pada malam tersebut. Pagi sebelum aku ke sekolah, kakak ada minta maaf dengan aku atas d0sa yang dia telah lakukan. Dan saat itu juga, di menghulurkan kedua dua belah tangannya untuk berpeluk sebelum aku ke sekolah.

Terasa hangat pelokannya yang terasa hingga ke tulang hitam.

“Kring,kring,kring”. Bunyi deringan telefon menyentak aku dari lamunan. Panggilan dari CikTi, makcik aku. “Kak irah sudah tiada”. Semua tersentak.

Adik Kak Irah berada di sebelah aku cuba menenangkan diri dan perlahan lahan air matanya mengalir basah di pipi. Suara tidak kedengaran, mata tidak terbuka. Namun air matanya mngalir setitis setitis mengenangkan kakaknya yang sudah meningal dunia.

Aku tidak mampu bayangkan bagaimana hidup tanpa mereka yang menjadi penyeri di dalam keluarga besar kami. Aku tidak mampu menahan air mata, sebak di dada hanya AIlah sahaja yang tahu.

Seusai tiba di hospital, aku terus berlari masuk ke dalam wad tanpa menghiraukan sesiapa. Aku mencari sekujur tubuh yang sedang bertarung nywa. Setelah membelek beberapa katil, aku melihat satu katil dilindungi dengan kain langsir.

Kaki aku kaku untuk menjejakkan ke sana, tangan aku ketar, air mata aku berjurai. Namun aku gagahkan jua ke katil tersebut.Aku membelek langsir, lalu aku kaku. Ya, itulah kakak aku. Dktor melakukan CPR, namun tiada respon.

Aku ke telinga kakak. “Kakak, kakak kuat. Khamis tahu kakak kuat, Khamis rindu kakak, air milo kakak Khamis tak sempat buat pun lagi. Bangun la kakak, Khamis janji Khamis akan tunaikan segala permintaan kakak lepasni”. Ujarku dengan sebak.

Air mata kakak mengalir di pipi, aku tahu kakak dengar. Dan aku terus memberi semangat dan bercerita dengannya walaupun dia tidak membuka mata.

Sedang dia bertarung nywa, aku azan dengan nada yang paling pilu dan hampir semua orang yang berada di dalam wad trsebut sebak dan mengalirkan air mata.

Setelah beberapa detik berlalu, aku pergi keluar seketika untuk menenangkan keadaan. Aku menjawab beberapa panggilan dari saudara mara, guru guru dan kawan2 kakak.

Semuanya tidak percaya akan peristiwa yang memilukan ini. Beberapa minit kemudian, mak berjalan ke arah aku dengan tidak bermaya.

“Khamis, Kakak dah tiada. Khamis bersabar ya”. Katanya dengan nada yang sebak. Aku tersentak. Tiada apa apa kata yang mampu aku ungkapkan.

Terasa seperti dunia ini malap, dan tiada sinar. Aku menangis semahunya. Aku peluk mak dengan erat dan menangis. AlIahuakbar, ya AlIah, mengapa kau uji kami begini? Mengapa aku kehilangan 3 insan yang aku sayangi?

Mengapa perpisahan sperti ini perlu berlaku? Mengapa dalam dia yang aku sayangi, kau angkat dia pergi? Dengan hati yang hiba, aku melangkah jua ke dalam wad kembali dan melihat satu j4sad yang r0hnya sudah ditarik oleh Tuhan terbaring di atas katil.