Saya suruh bukak hp dia untuk saya periksa, terus bergduh kami suami isteri.

Assalam dan selamat sejahtera kepada semua pembaca. Tlg hide profile saya. Saya merupakan sorang suami, punya isteri yang cantik. Dan Allah beri rezeki anak perempuan 3 orang. Alhamdulillah. Sudah 7 tahun kami melayari bahtera perkahwinan. Semuanya indah. Syukur pd Allah atas segala kurniaanNya.

Namun, sejak PKP bermula bulan Mac 2020, saya mula syak isteri telah mula menjalin hubungan kembali dgn ex-bf yang telah lama lost contact.. Mereka bercontact semula melalui FB, whtsapp.

Keretakan rumahtangga kami bermula apabila saya jumpa msg2 mereka yang dilock oleh isteri. Kemudian log2 call yang kerap, 30minit – 1jam berbual di telefon.

Saya mula bertanya kenapa buat mcmnie.. Alasannya hanya suka2 sebab kawan lama.. Hanya sekadar kawan..
Tapi lepas saya dpt tahu ttg semua nie, isteri bertindak drastik dengan lock hp, lock whsp, lock gallery, lock call log detail, lock segalanya ttg hp dia.

Isteri sgt pandai menyembunyikan aktiviti yang dia buat hinggakan saya tak dpt langsung bukti2 perlakuan yang berlaku antara mereka..

Saya cuba duduk berbincang, cari jalan untuk berdamai kerana memikirkan anak2 masih kecil.. Jangan kerana nk berkawan, hingga mengabaikan anak2 dan suami.

Tetapi makin lama, makin pelik perangai isteri. Isteri mula pasang badan, makan supplement penjagaan badan, beli pakaian luar dan dalam yang cantik2, jaga penampilan, mewarnakan rambut tanpa keizinan saya.

Hari demi hari hidup dia hanya dgn hp. Bila saya tanya, isteri tak mengaku jugak2 ttg semua ini. Alasannya, apa yang dia buat hanyalah untuk “Self Satisfaction”. Bila saya ambil hp dia, dia akn memberontak.

Saya suruh bukak hp dia untuk saya periksa, terus bergduh kami suami isteri. Saya cuba hubungi laki2 tersebut, saya bercakap baik2 supaya jgn cuba nk runtuhkan umahtangga kami yang telah kami bina sekian lama.

Isteri meng4muk kata saya menuduh dia dan tak percayakan dia tapi saya mendapat info yang mereka ada keluar berjumpa ketika saya kluar bekerja. Tapi saya xtahu smpi takat mana hubungan mereka.

Saya dh byk berhabis, berubat sana sini, jumpa ustaz, jumpa pengamal perubatan, jumpa org yang pandai berubat, saya pergi. Tetapi keadaan masih sama. Isteri spt dah kemaruk dan angau mengejar cinta laki tersebut.

Ikutkan hati mmg saya nk srang saja laki2 tue, tapi dengan tiada bukti kukuh, saya tak dapat berbuat demikian. Sgt byk perubahan yang berlaku kepada isteri sejak dia kenal kembali lelaki nie. Saya mohon, jika ada yang boleh bantu saya, dlm usaha untuk pulihkan kembali umahtangga kami, bantulah saya.

Saya sayang isteri saya, saya sayang anak2 saya, saya sayag keluarga saya. Setiap hari saya berdoa kepada Allah moga2 dipelihara isteri saya drpd perbuatan keji dan mungkar.

Dan saya doa moga Allah jauhkan laki2 nie drpd terus cuba memikat isteri saya, kerana dia sendiri pn sudah berkahwin, dan punya anak2..

Hargailah yang ada di depan mata.. Tak perlu rasanya nk mengganggu gugat rumahtangga org lain. Saya redha andai ini ujian Allah buat saya. Tapi saya akn buat apa saja demi menyelamatkan umahtangga kami, masa depan kami, kembalikan kebahagiaan kami. Allah melihat setiap apa yang berlaku.

Jika mereka menganiaya saya dan anak2, saya mohon Allah beri petunjuk, dan beri hukuman dan kifarah atas apa yang telah mereka lakukan terhadap saya dan anak2. Terima kasih Min. Suami anak 3.

Kisah ke 2 lebih mendebarkan, baca perkongsian di bawah

Assalam semua. Sedikit latar belakang saya: berumur awal 40-an, bekerjaya, berkahwin dan mempunyai 3 orang anak yang meningkat dewasa. Suami saya merupakan penjawat awam.

Perkahwinan atas dasar suka sama suka. Berkenalan atas sebab urusan kerja; ini hampir menginjak ke usia 15 tahun November akan datang.

Kisah yang bakal diceritakan ini bertujuan untuk membuka mata mana-mana individu yang berniat untuk cuurang/sedang cvrang/telah cvrang kepada masing-masing.

Allah uji kita sebab DIA sayang…di setiap ujian itu Allah sedang mempersiapkan diri kita menjadi hamba-Nya yang lebih baik.

Ya… CUURANG itu adalah satu PILIHAN, BUKAN TAKDIR semata-mata.

Sebenarnya telah lama saya mengesyaki bahawa suami ada menjalinkan hubungan (skandal) dengan beberapa wanita sebelum ini. Ini naluri seorang isteri yang dianugerahkan oleh Tuhan kepada hambaNya. Wujud 6/10 tanda-tanda orang yang cuurang itu pada beliau.

Tetapi saya tidak mempunyai bukti yang kukuh untuk dikemukakan ketika proses ‘confront’ dengannya. Kalau ada pun setakat ‘panggilan yang mencurigakan’ dan cara suami menjawab saja yang buat saya pelik.

Ini tidak boleh dijadikan bukti kerana suami akan buat seolah2 saya yang bersalah kerana cemburu/’over thinking’ tidak kena tempat.

Maka sejak itu, saya diamkan sahaja. Bertahun lamanya. Lagipun, kalau saya ceritakan kepada orang lain, saya yakin tiada orang akan mempercayainya kerana tiada bukti…

Kerana pernah pertama kali saya syak suami ada skandal (di awal usia perkahwinan) saya pernah meluahkannya kepada adik ipar perempuan (adik suami) tetapi dia menafikan sekeras-keraskan dan mendakwa saya sengaja mereka-reka cerita.

Sejak daripada itu memang saya hanya memendam rasa sendiri.

Satu-satunya insan yang percaya kepada cerita ini adalah arwh ibu mertua saya. Ya, saya menantu kesayangan arwh ibu mertua. Banyak yang saya ceritakan/luahkan kepada arwh terutamanya tentang perangai2 pelik suami.

Arwh ibu mertua sangat memahami perasaan saya kerana sebagai seorang wanita beliau faham dengan status kerja suami saya, susuk fizikalnya, sifat ‘charming’ dan ‘sweet talker’nya mmg tiada wanita yang tidak mudah ‘goyah’.

Ketika hayatnya beliau banyak menasihati saya selain bersabar, banyakkan berdoa dan memohon kepada Allah lembutkan hati suami untuk berubah.

Sejak beliau mngal dunia 5 tahun lepas, saya hiilang tempat mengadu dan berkongsi cerita. Hanya pada-Nya tempat saya luahkan segalanya. Hampir setiap mlm saya berdoa supaya Allah tunjukkan jalan dan kebenaran.

To cut story short, rumah tangga ini saya pertahankan selama ini kerana suami bukanlah orang yang mengabaikan saya dan anak-anak;

Nafkah anak-anak tidak pernah diambil mudah (walaupun gaji saya melebihi gaji beliau), mendirikan solat 5 waktu dan tidak pernah sesekali pun tangan beliau hinggap ke tubuh saya hatta dalam keadaan marah sekalipun. Hubungan suami dengan keluarga saya juga baik.

Sehinggalah suatu hari suami tinggalkan telefon kedua beliau kepada saya untuk saya gunakan bagi membantu online learning anak dalam tempoh PKP ini kerana beliau terpaksa bertugas dan tidak dapat membantu saya dengan hal ehwal pembelajaran anak-anak .

Dan buat pertama kalinya suami berkongsi access pin number telefon itu dengan saya. Sebelum ni, memang suami sangat merahsiakannya.

Kalau saya curi-curi tengok telefon pun beliau akan cepat2 mengelak. Dan saya tahu rutin suami akan delete semua conversion yang boleh menimbulkan syak wasangka kepada saya.

Namun begitu, tak pasti di mana datangnya kekuatan ini, sambil tangan terketar-ketar, saya terbuka hati untuk memeriksa secara terperinci telefon tersebut.

Finally, saya jumpa semua bukti yang saya cari selama ini. BUKTI yang tidak sempat suami delete. Semuanya saya baca dengan mata yang berkaca.

Allahu… DIA saja yang tahu bertapa hncur, remuk dan luluhnya hati seorang isteri tatkala membaca semua conversation suami dengan isteri orang dan beberapa wanita lain (I am crying while am typing this).

Dan saya menangis semahu-mahunya selepas itu…. muhasabah diri ini, di mana silapnya… di mana kurangnya layanan saya terhadap suami selama ini.. dan apa yang suami dambakan daripada isteri seperti saya…

Namun hari itu, layanan makan minum dan keperluannya masih macam hari-hari sebelum ini, walaupun hati saya menangis bagaikan orang hiilang pedoman. Cuma saya kurang bercakap dengan suami; satu-satunya perkara yang sukar saya lakukan selama ini.

Lama-kelamaan suami syak yang rahsianya telah terbongkar dan cepat2 padam segala chat yang mencurigakan. Ini terbukti bila saya check semula telefon tersebut, conversation itu telah tiada.

Hampir seminggu saya mewujudkan ‘social distance’ dengannya.. hampir setiap malam saya menangis semahunya mengadu pada Yang Esa, sambil2 saya mencari kekuatan diri.. di mana mahu dimulakan confront ini supaya segala yang terbuku dan terselirat dalam hati masing2 dapat diluahkan.

Selama seminggu itu juga ada proses2 memujuk daripada suami tetapi saya tidak endahkan dan suasana dalam rumah menjadi makin ‘suram’ dan hambar. Kami hanya menggunakan anak2 sebagai medium komunikasi.

Kalau sebelum ni, solat, mengaji, makan dan menonton TV berjemaah tetapi kini masing2 mengambil ruang sendiri. Saya juga perasan dengan perubahan suami yang setiap waktu usai solat akan membaca Al-Quran di mana sebelum ini hanya dilakukan selepas solat Maghrib/Isyak.

Dan akhirnya Allah makbulkan permintaan saya.

Suatu lewat mlm setelah anak2 tidur, suami mendekati saya yang pura-pura tidur (suami tahu saya belum tidur) dan meluahkan segala-galanya termasuk mengaku atas segala kecuurangan beliau terhadap saya selama ini.

Pertama kali juga saya melihat suami menangis semahu2nya (selepas kematian ibunya 5 tahun lepas).. menyesal dengan apa yang telah dilakukan terhadap saya dan anak2…

mengaku dirinya sebagai pendosa dalam setiap saat dan waktu.. dalam esak tangisnya, suami merayu2 mohon diampunkan dosa dan kekhilafan selama ini.. beliau takut Allah ambil nyaawanya sebelum sempat saya memaafkannya.

Suami ingin berubah tetapi setiap kali itulah dugaan datang melanda. Dia malu nak melihat wajah saya dan anak2 kerana teringat segala dosa yang telah dilakukannya. Dia malu dengan segala kekurangan dirinya berbanding dengan saya.

Dia rindu saya yang ‘dulu’.. saya yang ceria.. saya yang celoteh bercerita dan berkongsi segalanya.

Isteri manalah yang sanggup melihat suami merayu2 dan merintih begitu, supaya dimaafkan segala salah silapnya???

Saya juga bukanlah insan yang sempurna dan bukanlah mencari suami yang sempurna..cukup sekadar melengkapi kekurangan yang saya ada. Bila ditanya siapakah isteri orang yang menjadi skandalnya selama ini.. yang dipanggil ‘sayang’ itu dan diingati setiap masa?

Ya, dia adalah kekaasih lamanya, sebelum kami kenal lagi.. pernah lost contact tetapi masing2 saling mencari dan ditakdirkan bertemu semula di sosial media.. dijadikan teman bercerita meluahkan tentang penat lelah dan stress bekerja.

Bila ditanya, kenapa dia yang dipilih sebagai isteri walaupun mereka saling sayang menyayangi…jawapan suami:

Itu adalah takdir dan rahsia Allah.. jangan dipersoalkan. Kasih sayang suami terhadap saya juga takdir dan rahsia Allah katanya. Ya betul, tetapi CVRANG itu juga pilihan bukan takdir semata-mata.

Lelaki dikurniakan 9 akal jadi kenapa harus tunduk dengan 1 nafsu?? Saya juga mempunyai bekas kekaasih yang saya kenali sejak zaman sekolah ke universiti hingga kini tetapi kami tetap menghormati status masing2.

Sentiasa mewujudkan ‘gap’ atas dasar status isteri/suami orang sebab saya terlalu takut jika tiba2 diuji dengan perasaan yang pernah wujud sebelum ini.

Demi Allah ia adalah hubungan persahabatan atas dasar bekas rakan sekolah semata-mata. Suami hanya diam mendengar kata2 saya itu dan mengakui kebenarannya dan meminta saya menyokongnya untuk bertaubat dan berubah ke arah yang lebih baik.

Penghujung malam itu, saya maafkan segala2nya tetapi tidak semestinya saya dapat melupakan segala yang berlaku selama ini. Saya mohon diberi waktu dan ruang untuk mengubat keluukaan ini… kerana walaupun maaf telah terucap tetapi rosak dan parutnya tetap ada.

Saya juga mohon suami memohon kemaafaan dengan semua orang terutamanya suami wanita tersebut supaya beliau lebih tenang. Janjinya demi Allah, kesilapan ini tidak akan berulang lagi.

Daripada perkongsian ini, saya berharap agar pembaca dapat mendoakan yang baik2 dan kesejahteraan rumah tangga kami…

Semoga saya dapat menerima semula suami dengan sepenuh hati ini dan supaya lebih tabah serta kuat demi anak2. Semoga ada sinar kebahagiaan di penghujung usia ini. Amin.