Saya lihat emak menangis sambil memeluk kaki suaminya.Sejak itu suami emak tidak pulang2 lagi. semata-mata mahu berkahwin lagi, suaminya menvduh emak berlaku cvrang

Izinkan saya bercerita tentang emak saya, Azizah. Emak saya sekarang sudah berusia 77 tahun. Dia berasal dari Terengganu.

Bapa emak saya berasal dari Kuala Lumpur, berhijrah ke Bukit Besi, Terengganu untuk menjadi penolong pengurus lombong bijih besi. Ibu emak saya pula orang kelahiran Kuala Terengganu. Hidup emak penuh liku dengan pelbagai ragam dan peristiwa. Kata orang, boleh buat novel.

Pada usia emak tujuh tahun, ibunya meninggal dunia semasa melahirkan anak yang keempat. Emak ada 2 orang adik, seorang lelaki dan seorang lagi perempuan. Apabila ayahnya mahu berkahwin semula, adik-adik emak diambil oleh saudara mara daripada dua buah keluarga untuk dibesarkan.

Emak pula tinggal dengan bapanya dan ibu tiri yang berusia 15 tahun kerana emak, walaupun masih dalam Darjah Satu sekolah melayu di Kuala Dungun, Terengganu dianggap sudah besar dan boleh membantu urusan rumah tangga. Dan bermulalah episod duka emak. Ibu tiri emak beranak hampir setiap tahun. Tiga belas orang semuanya.

Setiap pagi sebelum ke sekolah emak mesti membasuh pakaian adik-adiknya. Emak sering lewat sampai ke sekolah, namun guru-guru telah maklum dengan apa yang emak lalui.

Tetapi pelajaran emak tidaklah mengecewakan. Emak selalu dapat nombor lima dalam kelas. Hidup dengan ibu tiri pada masa itu memang seperti kisah-kisah dalam filem Melayu lama.

Walaupun ibu tiri emak tidak pernah memmukol emak tetapi dia sering mendera emosi dan mental emak. Pernah emak disuruh makan nasi beralaskan tempurung kelapa dan jika mahu pakaian baru di hari raya, emak disuruh pergi ke tanah perkuburan meminta dari ibu kandungnya yang telah tiada.

Menjaga adik-adik pada waktu senggang selepas balik sekolah memang satu kewajipan kepada emak. Kalau tidak dibuat, nanti emak akan dimarahi. Pada usia emak 12 tahun, emak lulus peperiksaan untuk ke sekolah menengah aliran Inggeris.

Bapanya tidak menghalang untuk emak belajar lagi, tetapi ibu tiri membantah dengan alasan anak perempuan tidak perlu bersekolah tinggi-tinggi.

Tinggallah emak di rumah seperti anak-anak dara kampung yang lain, membantu urusan-urusan rumah tangga bapa dan ibu tirinya. Dan juga menunggu pinangan orang. Pada usia emak 20 tahun, emak dibawa ke Kuala Lumpur oleh bapa saudaranya sebelah bapa.

Nenek emak yang tinggal di Kuala Lumpur mahu mengahwinkan emak dengan saudaranya.

Alasannya tidak mahu emak terus menerus menjadi orang suruhan di rumah bapanya sendiri. Emak tidak suka dengan bakal suaminya yang emak kenal juga walaupun tidak rapat. Pada emak bakal suaminya itu kurang gentleman serta cenderung ke arah sifat kasanova.

Apakan daya emak, pada waktu itu, anak dara tidak boleh menyanggah kata orang tua.

Perkahwinan diteruskan walau emak tidak bahagia dan jiwanya menderrita. Diam tak diam emak lahirkan lima orang anak. Anak yang sulong meningggal pada usia 6 tahun akibat demam panas tanpa sempat dibawa ke hospital.

Sebagai anak bongsu, saya tidak pernah bertemu muka dengan aruwah kakak. Menurut emak, suaminya kerap bertukar kerja. Sbabnya emak pun kurang arif. Wang belanja dapur hanya diberi kepada emak RM130 sebulan sejak anak pertama.

Itupun suami emak selalu ambil semula duit emak secara sembunyi-sembunyi walaupun emak tahu juga. Untuk mencari wang saku tambahan emak tiada kemahiran istimewa kecuali kerja-kerja yang biasa suri rumah tangga lakukan.

Memasak, menggosok baju dan menjahit pakaian adalah kesukaan emak. Pakaian anak-anak untuk kemeriahan di hari raya pun emak yang jahitkan.

Dengan kemahiran itulah emak mengambil upah yang tidak tetap, bergantung kepada permintaan jiran dan taulan. Pekerjaan suaminya yang paling lama disandang adalah sebagai anggota tentera. Sebelas tahun lamanya.

Ketika inilah saya lahir. Suami emak selalu operasi di hutan sempadan negara sehinggakan saya kurang mesra dengannya. Ketika saya berumur 6 tahun, suami emak mengambil keputusan untuk bernikah lagi.

Masih saya ingat lagi, petang kejadian itu dua orang adik perempuan abah dan abah tiba-tiba muncul di pintu rumah sedangkan emak beritahu kami abah sepatutnya berada di kem tentera di Bandar Seremban. Entah apa yang mereka orang dewasa bualkan saya tidak pasti kerana saya sedang leka bermain-main seorang diri di dalam rumah.

Kemudian saya lihat emak menangis sambil memeluk kaki suaminya. Kedengaran esak tangis emak dengan tutur kata yang tersangkut-sangkut;

“Jangan tinggalkan Zah…” raung emak. “Anak-anak kita…. Zah tak mahu dimadu”.

“Aku kena kahwin jugak. Engkau tu perempuan tak berguna. Aku di kem tapi kau berdua-duaan dengan Harun, kan?” kata-kata abah sambil menyepak badan emak yang masih menangis menggila.

Lelaki bernama Harun itu adalah kawan kepada abah yang tinggal di kampung yang sama.

“Kak Zah, abang nak kahwin lain. Setuju ajalah”, pujuk salah seorang adik ayah.

Saya dan adik beradik lain tidak mampu berbuat apa-apa.

Kami hanya memandang kosong kerana tidak faham butirannya. Seketika kmudian, ktiga-tiga mereka keluar mninggalkn rumah kami. Kami adik beradik berpelokan dengan emak. Juraian air mata emak hangat saya rasakan di tangan dan pipi saya yang emak ciom erat-erat.

Sejak itu suami emak tidak pulang-pulang lagi. Dan emak pun akhirnya menuntut fasakh dan nafkah anak-anak di mhkamah syariah. Yang paling emak kesalkan, semata-mata mahu berkahwin lagi, suaminya menuduh emak berlaku curang walhal emak sebenarnya seorang yang setia.

Tiada seorang pun jiran-jiran dan rakan-rakan emak yang percaya dengan tuduhan tidak berasas suaminya. Encik Harun pun menggeleng kepala apabila berita itu dia dengar. Emak hanya baru brumur 36 thn semasa ditinggalkan suami. Dengan bekalan pelajaran yang kurang, emak hanya tahu menggunakan kemahiran kewanitaannya.

Siang malam emak membanting tulang mencari rezeki. Siang hari emak mencuci pakaian empat buah keluarga Melayu yang tinggal di rumah teres berhampiran. Emak akan berjalan kaki sambil berpayung daripada keterikan pancaran matahari.

Petangnya emak akan menggosok pakaian pekerja-pekerja pejabat yang dibawa pulang dan malamnya emak akan menghantarnya semula. Namun emak tidak lupa untuk menyiapkan sarapan kami sebelum ke sekolah dan pada hujung minggu.

Jam lima pagi emak sudah bangun demi memastikan anak-anaknya tidak kelaparan. Kadang-kadang emak mengambil upah memasak. Dapatlah seringgit dua bagi menambah pendapatan.

Syukurlah rumah kampung yang kami huni adalah rumah sendiri, walaupun kecil dan kelihatan usang, kami bahagia berteduh di dalamnya.

Bekerja dalam rumah tangga orang lain pun kadang-kadang emak difittnah. Ada kisah di mana isteri tuan rumah meninggal dunia dan tuan rumah itu berkahwin dengan perempuan yang lebih muda.

Emak terus berhenti kerja apabila perempuan itu asyik mencari salah emak. Yg sebenarnya dia khuatir emak ada peluang berkahwin dengan suaminya. Padahal emak tidak teringin langsung untuk berkahwin semula.

Pada emak, hidupnya adalah untuk memastikan keperluan anak-anak dapat dia penuhi. Tahun silih berganti. Emak tidak lagi bekerja mengambil upah apabila abang dan kakak saya mula bekerja.

Kakak yang beria-ia tidak membenarkan emak bekerja, cukup-cukuplah kata kakak. Anak-anak emak semuanya sudah dewasa dan sekarang masing-masing sudah memiliki keluarga sendiri.

Emak tidak suka tinggal lama-lama dengan anak menantu. Emak senang hidup sendirian dan bimbang akan mengganggu kehidupan mereka anak beranak jika berlama-lama.Alhamdulillah emak masih sihat, penglihatan dan ingatannya masih baik.

Emak tiada pnyakit-pnyakit tiga serangkai. Adik-adik emak sebapa dan seibu pula telah lama meninggal dunia akibat komplikasi pelbagai pnyakit.

Moga Allah memberi kesihatan yang baik kepada emak supaya emak boleh terus beramal ibadat kepada Tuhan sehingga masanya tiba dan saya masih ada peluang untuk merasai kasih sayang emak. – Mr. Fahim (Bukan nama sebenar).